Panelleden Jelmer Chardon, Tjitze Bouma, Bauke de Boer, Bart Henstra en discussieleider Henk Dijkstra (1)kl

De 500 merries met de hoogste fokwaarden krijgen lang niet allemaal een veulen. Om vooruitgang te boeken in de fokkerij zouden juist deze merries drachtig moeten worden. Dit was de aftrap die Ids Hellinga gaf aan het begin van een mooie discussie-/informatieavond.

Het panel, bestaande uit collega-inspecteurs Bart Henstra (KWPN) en Bauke de Boer (KFPS), fokker Tjitze Bouma en trainer en sinds kort ook hengstenhouder Jelmer Chardon, discussieerde onder leiding van Henk Dijkstra. De vragen die eerder door het publiek beantwoord waren met behulp van een digitale vragenlijst stonden gedurende deze avond centraal. Is longeren een waardevolle aanvulling in de hengstenselectie? Is het verstandig een jonge hengst kampioen te maken? Moeten we meer ambitie tonen in onze doelstellingen voor wat betreft sport? Het publiek gaf aan dat raskenmerken en karakter het allerbelangrijkste handelsmerk van ons paard is.

Verrassend vanuit de het KWPN-stamboek was de mogelijkheid om hengsten in in de derde bezichtiging afvallen toch te laten instromen in het verrichtingsonderzoek. Het KWPN heeft hier goede ervaringen mee en er zijn ook hengsten uit dit traject goedgekeurd voor de dekdienst.

Binnenkort meer in ons Meidielingsblêd!

Foto: Johanna Faber