Voor de vijfde keer slaagde KFPS stamboekhengst Jurre 495 (Maurits 437 x Jasper 366) erin de Algemene kampioenstitel in de wacht te slepen. Fokker Hendrik Deinum uit Schraard was ‘ut de skroeven’ en eigenaren familie Chardon uit Jorwert en Hans-Jürgen Niemeyer uit Bremen en zijn vrouw Laila waren apetrots!
Jurre 495 begon de keuring fenomenaal met een goede stap en een sublieme, prachtig in balans gaande draf. De hengst, die ook op de beide Friesian Proms avonden mee heeft gelopen, wist telkens weer te imponeren. Elke pas was raak en naast voorbrenger Reinder Agricola bracht hij iedere aanwezige in de hal in verroering. Hij flikte het opnieuw en mocht nogmaals de oranje eresjerp mee naar huis nemen.

Het feestje was zeker nog niet compleet want outsider Arent 515 (Jouwe 485 x Haitse 425), gefokt door onze leden, de familie Dijkstra uit Berlikum, werd verdienstelijk kampioen bij de jongere hengsten en vervolgens ook algemeen reservekampioen. Ook deze hengst wist met veel afdruk en balans de jury en het publiek te raken. Arent 515 lijkt er alleen maar jonger op te worden, zo complimenteerde de juryleden de inmiddels zevenjarige hengst.

Fokkers Gert van Dijkhuizen en Margriet Griffioen stonden gespannen langs de kant toen diens fokproduct Tymen 503 (Tsjalle 454 x Harmen 424) zijn opwachting mocht maken in de kampioensring. De onlangs op afstammelingen goedgekeurde hengst hield zich goed staande in het sterk bezette kampioenschap en liep zo naar de reservetitel bij de oudere hengsten. Het statieportret werd uiteraard ook gevuld door eigenaren familie van Manen uit Ede en familie Eppinga uit Oudemirdum.

Daarmee is de koek nog niet op want fokvereniging It Fryske Hynder staat ook aan de basis van de jonge Herre 524 (Nane 492 x Reinder 452). De titelverdediger van 2022! Herre 524 was gretig, maar bleef mooi compact gaan en mocht zich voegen bij de kampioenskandidaten van de jongere hengsten. Samen met jaargenootje en halfbroer Gosse 526 vormde hij geduchte tegenstand en bekroonde juryleden Sabien Zwaga, Popke van der Meulen en Jan Hellinx de hengst van de familie de Vries uit Hindeloopen met de reservetitel bij de jonge hengsten!

Wat een prachtig erepodium. De felicitaties voor alle fokkers/eigenaren van deze hengsten!

In ons eerstvolgende Meidielingsblêd besteden we uiteraard nog extra aandacht aan de hengstenkeuring en al de successen van onze fokkers!