Het jaar 2022 is bijna voorbij. Op de valreep van het nieuwe jaar zetten we nog even een drietal merries in het zonnetje. Deze merries werden afgelopen zomer, tijdens de Centrale Keuring in Harich MODEL verklaard. Een mooie prestatie die een dikke felicitatie verdienen voor de fokkers/eigenaren.


ZOË K. (Bartele 472 x Beart 411)

Deze merrie is geboren op 14-01-2015. Ze is gefokt en nog in eigendom van Hendrik Kuiper uit Oosterend. Hij fokt Zoë k. uit de stermerrie Willemien B. Zoë heeft tot op heden in Nynke K. (Tymon 456) een halfzusje die al ster is. Halfbroer Eros K. (Tsjalle 454) kreeg een eerste premie als veulen en ook halfzusje Siegrid K (Yme 507) ontving een oranje rozet op de keuring als veulen.
Zoë K. kreeg als veulen een tweede premie. Als driejarige werd ze ster met een eerste premie op de fokdag in Blauwhuis. In datzelfde jaar werd ze op de Centrale Keuring voorlopig kroon. Als vierjarige kreeg ze weer een eerste premie en als zevenjarige herhaalde dit zich. In november 2018 liep Zoë K in de ABFP test en kreeg ze 77 punten voor haar zadelexamen en 73,5 voor de menproef met een 6,5 als aanleg voor tuigpaard. Met deze score kon ze kroon worden. In 2022 kreeg ze een eerste premie op de fokdag in Harich en wist ze op de Centrale Keuring door te stromen tot het selecte gezelschap richting modelverklaring. Zoë slaagde in haar missie en werd MODEL.
Zoë is in de dressuursport uitgebracht door Kenna Bakker. Ze kwam tot Z1 met 6 winstpunten en ontving hierdoor ook het sportpredicaat.

Zoë komt uit 8. Moeder Willemien B is zelf een dochter van de ster- en preferente Steffie B. (Reyert 337) en heeft Debby van L. (Leffert 306) als grootmoeder. Debby van L. is ook ster en preferent. Ook de merries daarvoor (Leslie en Rosina…zijn beide ster en preferent).
Zoë bracht zelf ook al een viertal veulens (2x Tiede 501 en 2x Auwert 514). Drie nazaten van haar kregen een eerste premie op de keuring en de andere een tweede.


WIETSKE (Tsjalle 454 x Mewes 438
)

Gerard Samplonius en Maartje Vriend uit Mirns fokten de merrie Wietske uit de stermerrie Idsje fan Altena (Mewes 438). Wietske is geboren in 2015 en heeft de Sport-Elite en Preferente AA hengst Tsjalle 454 als vader. Wietske maakte als driejarige al indruk tijdens de fokdag in Blauwhuis. Ze kwam in de kampioensring door haar eerste premie, maar wist de kampioenssjerp niet te bemachtigen. Een paar weken later op de Centrale Keuring was dat anders en werd ze kampioen bij de driejarigen maar ook de ALGEMEEN KAMPIOEN!!!

Wietske werd tijdens deze CK in 2018 ook voorlopig kroon verklaard en liep in november 2020 een succesvolle IBOP proef met 77 punten waardoor ze definitief kroon werd. Dit predicaat voerde ze tot september 2022. Daarna gaat ze als MODELMERRIE verder. Op de Centrale Keuring van 2022 in Harich drong ze door tot de modelverklaring en wist de luxe merrie dit hoogst haalbare exterieurpredicaat te pakken. Overigens liep Wietske in december 2021 nogmaals een IBOP en wist toen een score van 82,5 punten neer te zetten. Hierdoor mag ze nu een noemenswaardige AAA-score achter haar naam voeren.

Wietske is een telg uit stam 161. Ze werd in juni 2022 Sport, na een aantal succesvolle wedstrijden in de mensport waarbij ze het ZZ +7 winstpunten wist te behalen. Ook Wietske zorgde reeds voor een aantal nakomelingen. Deze ‘fan de Murnserdyk’ paarden hebben Markus 491 (2x) en Teun 505 (1x) als vader.


XALVADOR FAN LUTKE PEINJUM (Hessel 480 x Jasper 366)

In het jaar 2015 werd Xalvador fan Lutke Peinjum geboren. Een dochter van Jasper 366-dochter Akke Setske fan Lutke Peinjum (mv. Feitse 293). De alom bekende Kroonjuweel Setske F is de moeder van Akke Setske. Zij is tevens de moeder van de Preferente KFPS stamboekhengst Beart 411.  Maar ook van de Model-, Sport-, Preferente en Prestatiemerrie Tjalda fan Lutke Peinjum (Fabe 348). Setske F heeft daarnaast het leven geschonken aan Earlfrou fan Lutke Peinjum (Melle 311) die Ster en Sport is, alsmede Dimer fan Lutke Peinjum (Jasper 366) die eveneens Ster en Sport, net als Rindert 406-dochter Sieuwke fan Lutke Peinjum. Daarnaast werden nog eens acht nakomelingen ster. Een bijzonder sterk fokkende lijn uit stam 50 dus. Daarbij opgeteld de verdere moederlijn die na Setske F, nog Kingke (Dagho 247), Namke (Nuttert 200) en Namk (Geert 184) kent, die alle drie Model en Preferent zijn geworden.

Xalvador fan Lutke Peinjum is gefokt door de in 2019 overleden Nanne Osinga die voorheen zijn fokkerij opbouwde in Pingjum. De Lutke Peinjum fokkerij kende vele successen en daarvan in Xalvador er eentje. De merrie is echter al vroeg verkocht en is nu in eigendom van Arno Thomassen uit Lunteren. Als twenter kreeg de merrie een eerste premie op de fokdag in Ambt Delden en werd daar tevens kampioen enters/twenters. Als driejarige kreeg ze een eerste premie en werd ze ster op de keuring in Ermelo. Tevens werd ze op de Centrale Keuring voorlopig kroon verklaard. In augustus 2019 liep ze een hele succesvolle IBOP rijproef met 82 punten en werd ze definitief Kroon. Afgelopen jaar kreeg ze wederom een eerste premie en een uitnodiging voor de CK. Daar liep ze heel erg sterk en krachtig en werd ze kampioen bij de oudere merries en tevens wist ze Model te worden. Xalvador is hiermee de eerste dochter van Hessel 480 met dit predicaat.

 

GRIET FAN DIJKMANIASTATE (Beart 411 x Folkert 353)

Op 12-jarige leeftijd slaagde Griet fan Dijkmaniastate erin het modelpredicaat binnen te halen. Douwe Dijkman uit Marssum fokte deze merrie en heeft haar nog steeds in eigendom. Griet is een dochter van Beart 411 uit Tjitske van de Zonschate (v. Folkert 353). Als driejarige werd Griet ster met een tweede premie en een jaartje later kreeg ze een eerste premie. Pas als 12-jarige kwam ze opnieuw op de keuring en ontving ze wederom een eerste premie en werd ze op de Centrale Keuring Model verklaard. Voorafgaand aan deze keuring was ze al actief onder het zadel. Jitske van der Weij reed haar in juli 2022 naar een prachtige 83,5 punten (AAA-predicaat) in de IBOP en de merrie werd een weekje eerder al Sport!

Griet fan Dijkmaniastate heeft nog twee zussen en een broer en werden. Zij zijn vrijwel niet ter keuring geweest. Zelf schonk Griet tot op heden het leven aan vier nakomelingen. Twee merries en twee hengsten, waarvan twee een nazaat zijn van Nuttert fan Dijkmaniastate. Griet komt uit stam 49 en heeft in Gezina van de Zonschate (Gerlof 294) een preferente oma en in Eef (Meindert 263) een preferente overgrootmoeder met vervolgens daarvoor Ulderieka (Tsjalling 235) die eveneens preferent is.