Een aantal leden van onze fokvereniging hadden een bijdrage aan de hengstenkeuring 2020 in het WTC Expo te Leeuwarden. Toppers waren de negenjarige JEHANNES 484, gefokt door Johannes Bakker uit Dedgum en de elfjarige FONGER 478 van de familie Epinga uit Oudemirdum en de familie Schaap uit Broek.
Jehannes 484 werd op kop geplaatst in de groep oudere hengsten t/m 12 jaar en Fonger 478 mocht in deze groep als tweede opstellen. In de kampioensring waren deze beide hengsten zeer aansprekend en werd Jehannes de KAMPIOEN OUDERE HENGSTEN en Fonger 478 de RESERVEKAMPIOEN OUDERE HENGSTEN. In dit kampioenschap liepen ook Tsjalle 454, Wimer 461, Beart 411 en Michiel 442.

Niet opnieuw Jurre 495
In het kampioenschap voor jongere hengsten lukte het drievoudig kampioen Jurre 495 net niet bij de hoogste drie over te blijven. Menne 496, Matthys 504 en Nane 492 deden dat wel, waarna Matthys 504 de uiteindelijke kampioen werd, met Nane 492 als reservekampioen. In de strijd om het algemeen kampioenschap waren ook deze beide jongere hengsten de uiteindelijke winnaars.

Sportrubrieken
Succes was er ook in de gebruiksrubrieken. In de Friesian Talent Cup voor driejarige aankomende talenten wist Bauke K. zich bijzonder sterk in de kijker te rijden. Dit fokproduct van de familie Kruis uit Heeg won in handen van Marijke Boelen bij de hengsten/ruinen en kreeg maar liefst een 10 voor de draf. Op vijf punten achterstand eindigde heel knap Rianne Kooistra die met Beant fan de Lege Geaën uitkwam. Deze hengst is gefokt en nog in eigendom van Thys Fopma uit Gauw. Uit ons fokgebied waren overigens nog meer finalisten in deze Friesian Talent Cup.
Ook bij de tuigrubrieken boekten leden van onze fokvereniging succes. Zo wist Hendrik Eppinga zich naar een tweede plaats te rijden bij de merries in de Horses2fly KFPS tuigcompetitie en pakte Albert Minkema met de door Jan Wietse de Boer gefokte Zafirah van de Lits de derde plaats. Eppinga reed bij de vierjarige hengsten/ruinen met Fonger-zoon Wimer fan Kippenburg en werd daar derde. GPD Teade werd netjes tweede bij de young riders met Richard Hofstra aan de leidsels.

Jonge hengsten
Met een nieuwe opzet van de tweede bezichtiging kwam kooipresentatie te vervallen en werd de nieuwe lichting jonge hengsten aan de hand gepresenteerd.
De jury wees ruim aan en nam 58 hengsten mee richting de voorrijdagen, welke in de zomermaanden zullen plaatsvinden. Ons fokgebied heeft in deze groep doorverwezen hengsten een groot aandeel, te weten:

– Alphyr Wâldman; eigendom van Feike Holtrop, Baaium
– Aizo fan Twillens: gefokt en in eigendom van Hans Boersma en Willemke van der Bij, Boazum
– Frodo fan de Oenemawei: gefokt door P. Brouwer, Terkaple en nu in eigendom van Rudie Rienstra, Wommels
– Ferdinand: eigendom van Anne Okkema, Britswerd
– Frederik K.: gefokt en in eigendom van de familie Kruis uit Heeg
– Dyami Da Monico: Mede-eigendom van André Ydema, Wytgaard
– Doede fan Klaeiterp: gefokt en in eigendom van Comb. de Vries, Wieuwerd
– Dedmer fan Klaeiterp: gefokt en in eigendom van Comb. de Vries, Wieuwerd
– Douwe fan ‘e Sjongedyk: gefokt door Frans Hettinga, Burgwerd
– Eelke fan Lyts Tellens: gefokt door R. Schraa en J. Schurer, Wommels nu in eigendom bij Stal Chardon, Jorwert
– Frits J. : gefokt en in eigendom van Lammert Jager, Dijken
– Frijheid fan de Pikestjelp: eigendom van Elbert-Wim Andela, Welsrijp
– Floris v.d. Terpen: gefokt en in eigendom van Rudie Rienstra, Wommels
– Diederik B. gefokt en in eigendom van Abe Brandsma, Witmarsum
– Doede van de Marne: gefokt door Douwe van Foeken, Bolsward
– Fayke B. : gefokt en in eigendom van Abe Brandsma, Witmarsum
– Doeke van de Gonda: eigendom van Hendrik Eppinga
– Ernst K. gefokt en in eigendom van Hindrik Kuiper, Oosterend
– Elmer fan Sweach: gefokt en in eigendom van Mts. Postma, Boornzwaag
– Diemer fan ‘e Ridderdijk: gefokt en in eigendom van familie Duiven, Hartwerd

Fokvereniging It Fryske Hynder feliciteert alle fokkers en eigenaren.