Hier kunt u de uitslagen downloaden: 17 Utslagen Blauhus A4

Net als in St.Nyk was er een probleem met de stroom bij aanvang van het keuringsprogramma van de 66e fokdag van onze fokvereniging. Evengoed startte het keuren in de verschillende banen. Toen het probleem was opgelost kon ook speaker Henk Dijkstra los! Hij gaf aan dat het terrein er weer mooi bij lag en bedankte alle sponsors en vrijwilligers voor hun bijdrage aan de fokdag.

3-jarigen
Omdat de opnamerubriek van de ruinen verviel, startte baan 3 met de graadverhoging van 4 jaar en oudere merries. Er kwamen echter geen merries in aanmerking voor het sterpredikaat. Daarna was het tijd voor de eerste rubriek 3 jarigen. Van de vijf gekeurde merries werden er maar liefst drie ster, waarvan één met een eerste premie. Een mooi begin! Er volgen nog drie rubrieken opname 3-jarigen. Er worden uiteindelijk 23 3-jarige merries gekeurd. Dertien merries behalen het felbegeerde sterpredicaat, waarvan 4 met een eerste premie! Vijf merries ontvangen het witte lint en 5 merries worden opgenomen in het stamboek.

Enters en Twenters
In baan 4 worden enter- en twentermerries gekeurd. Juryvoorzitter Louise Hompe is enthousiast over de jeugd in het fokgebied. Van de drie gekeurde enters ontvangen er twee een eerste premie, ze zijn daarmee uitgenodigd voor het kampioenschap enters en twenters. Bij de twenters ontvangen vier merries het oranje lint, de twee hoogstgeplaatste worden eveneens uitgenodigd voor het kampioenschap van de enters en twenters.

Oudere merries
De jury in baan 4 is wederom enthousiast als de stermerries en de kroonmerries in de baan zijn geweest. In de twee rubrieken 4 tot 6 jarige stermerries worden een twaalftal merries gekeurd. Zeven van hen worden uitgenodigd voor de Centrale Keuring en de twee hoogstgeplaatste in iedere rubriek voor ons dagkampioenschap. Van de vijf gekeurde 7-jaar en oudere merries ontvangen er twee de uitnodiging voor de CK en zijn daarmee ook beide uitgenodigd voor het kampioenschap.

Modelmerries
Harry Draaier is enorm enthousiast over de twee modelmerries die zich presenteren, wat een kwaliteit. Beide merries hebben dit jaar ook een veulen aan de voet gehad. Ze worden allebei terugverwacht in het middagprogramma.

Veulens
Ondertussen gaat het keuren van de veulens gestaag door. Er worden eenenveertig hengstveulens en vierendertig merrieveulens gekeurd. Van de hengstveulens ontvangen er tien een oranje lint en bij de merrieveulens zijn dit er zeven.

Kampioenskeuring
We hebben vervolgens prachtige kampioenskeuringen, te beginnen met de veulens. Uiteindelijk wordt Ewout K (Omer 493 x Jasper 366) van vice-voorzitter Hendrik en zijn vrouw Taekje Kuiper kampioen en de reservetitel is voor Femke van Hylpen van de familie de Vries-Bakker uit Hindeloopen.

Bij de enters en twenter wint Yldou fan Wettersicht  (Tsjalle 454 x Nanno 372) van de heer en mevrouw van Dijkhuizen & Griffioen. De reservetitel is voor Brechtsje van de Lege Geaën (Jehannes 484 x Fabe 348).

In het kampioenschap van de driejarigen is het de in St.Nyk gekeurde merrie, door de speaker dan al als kanshebber genoemd, die er met het kampioenslint vandoor gaat. Trees van de Marne  (Tsjalle 454 x Jasper 366) van de familie van Foeken uit Bolsward. De reservetitel is voor Tjenke fan de Heamar (Alke 468 x Olof 315).

Bij het kampioenschap voor de 4-jaar en ouder merries strijden tien merries om de titel. De modelmerries strijden tenslotte om de titel. Waar Wealtsje ’s ochtends in de rubriek modelmerries de strijd nog in haar voordeel besliste, nu was het lint voor Elza Maaike v.d. Noeste Hoeve (Norbert 444 x Rik 396) en de reservetitel voor Wealtsje A. (Teeuwis 389 x Jasper 366).

Dagkampioen wordt Trees van de Marne, zij voldoet het meest aan het ideaalplaatje zoals het jurykorps van het KFPS dit voor ogen heeft.

Een prachtige fokdag! Tijdens het afsluiten gaf inspectielid Sabien Zwaga dan ook aan dat Blauwhuis zich de beste van dit jaar mag noemen.