Op vrijdagavond 17 maart 2023 stond er een leerzame tuigclinic van Harry van Middelaar op de planning. Een avond, georganiseerd door onze fokvereniging samen met JongKFPS. In manege Gaasterland te Harich werd de avond begonnen om 20.00 uur met achtereenvolgens een drietal groepjes die elk een stukje mochten voorrijden om de kwaliteit van het paard te kunnen beoordelen en vervolgens enkele tips van Harry te mogen ontvangen.

In de eerste groep reed Janneke Folkertsma met een vierjarige dochter van Jouwe 485, Jelte Hoekstra met de inmiddels alweer achtjarige Ward fan Starking (Thorben 466) en Abe Brandsma met zijn eigen gefokte Diederik B. (Jehannes 484). Ward heeft al enige tuigervaring en dat was goed te zien. Jelte kreeg zelf nog wat tips mee en moet vooral proberen te zorgen dat hij het tempo niet te hoog laat komen. Diederik B. kreeg een tweetal rondjes nog even een paar kettinkjes om de voorbenen en daarmee veranderde hij ineens behoorlijk qua voorbeengebruik en verhevenheid.

In de tweede groep Nina Tuinman met haar eigen gefokte Jutter (Wimer 461) en Wilma Reijenga met Jort V.W. (Gjalt 426) en de ietwat vreemde eend in de bijt, Harm Hamstra met Lexus (Sir Arie). Jort V.W. heeft al wat tuigervaring opgedaan en kreeg net als eerder Diederik ook eventjes een paar kettinkjes om de benen. Wederom had dat veel effect op zijn bewegingsafloop. Harm Hamstra kreeg ook huiswerk….achtjes draaien, loswerken en wellicht de leidsels niet door het leidselgat, maar gewoon langszij zodat je nog fijner kunt inwerken.

In de afsluitende groep broer en zus Jort en Brecht Wolfswinkel met de Kroon Sport merrie Kyra fan Bosksicht (Uldrik 457), Leslie Agricola met Hidde fan Skarren (Markus 491) en Jitske van der Weij met Floris van Dijkmaniastate (Eise 489). Met name deze laatste beide hebben wel degelijk tuigtalent. Ze zijn beide mooi verheven en ruim in beweging. Ook Harry werd wel enthousiast.

Loswerken en klein rijden zijn de basistrainingen. Een paard met grotere hoeven geeft voorkeur want die hebben doorgaans meer actie in de benen.
En nog zoveel meer in de revue gepasseerd. Voor de deelnemers en publiek een leuke en gezellige avond en een mooie start richting het tuigseizoen.