Ondanks de overvloedige regenval van de afgelopen weken hebben we zaterdag 23 augustus een prachtige fokdag gehad in Blauwhuis. Een prachtige kampioen, prachtige resultaten in de koninginnerubriek, een mooi gevuld middagprogramma en een waardevolle afsluiting met de sjezenrubriek en us Fryske Folksliet.

20140823-HUA4 Wealtsje A Teeuwis x Jasper met Jan Wietse de Boer op sokken

Combinatie de Vries van Wieuwert en Jan Wietse de Boer van Welsrijp zijn de gelukkige eigenaren van de dagkampioen Wealtsje A. (Teeuwis x Jasper). Jan Wietse brengt het paard voor in de ereronde en doet daarvoor zijn klompen even uit (foto: www.JohannaFaber.nl).

 

kampioenen overzichtVeulens, enters en twenters

In Blauwhuis werden 48 veulens gekeurd, 20 hengstveulens en 28 merrieveulens. Negen hengstveulens en 6 merrieveulens kregen het oranje lint aangehangen en 26 veulens kregen een tweede premie.

Over drie rubrieken verdeeld werden 18 enters en twenters gekeurd. Vijf enters en 3 twenters werden beloond met een eerste premie.

 

3-Jarigen

De jury onder voorzitterschap van Jaap Boersma gaf aan met veel plezier de 28 driejarigen gekeurd te hebben, we mogen als fokvereniging dan ook trots zijn op de resultaten. Vijftien merries werden ster, waarvan 5 met een eerste premie, wat tot gevolg had dat we een goed gevulde kampioensrubriek hadden, samen met de 3 jarigen die terug mochten komen van de voorkeuring van St.Nyk.

 

Oudere merries

In de rubriek 4 jaar en oudere veulenboekmerries werden 2 paarden gekeurd. Eén merrie werd stamboek de andere ster met een eerste premie, alweer een kandidaat voor de kampioenskeuring!

Eén van de drie deelnemers in de rubriek graadverhoging slaagde in haar missie, Doutsen fan Hoptille (Fabe x Jochem) werd ster met een tweede premie, de andere 2 merries kregen het rode lint.

Van de 24 gekeurde stermerries ontvingen14 een uitnodiging voor de Centrale Keuring in Drachten. Dagkampioen Wealtsje A. stond 1A geplaatst in één van deze drie rubrieken.

Ook in de rubriek kroonmerries was de kwaliteit hoog, zeven kunnen zich opgeven voor de Centrale Keuring en dit geldt ook voor de enige gekeurde modelmerrie Ulkje fan ‘e Hamsterheide (Beart x Heinse) van mevrouw Huisman.

 

Ruinen

Dan werden er ook nog 2 ruinen gekeurd; sterruin Brend fan Bloemhof (Gjalt x Ulke) in eigendom van de gebroeders Bloemhof kreeg een oranje lint toebedeeld.

 

Kampioenschappen

Acht veulens streden om het kampioenschap, want de 4 geselecteerde veulens in St.Nyk sloten ook aan bij dit gezelschap. De heer Bosma zijn Timo B. (Jasper x Andries) won de strijd gevolgd door Valentina fan ‘e Ridderdyk (Alwin x Fridse) van mevrouw Duiven-Lettinga uit Hartwerd.

Vice-voorzitter Andre Ydema was de gelukkige fokker/eigenaar bij het kampioenschap van de enters en de twenters. De merrie Rose Ygrek, met als vader Tsjalle en moedersvader de door de familie Ydema gefokte Bente, kreeg het kampioensrozet aangehangen. Reserve-kampioen werd Syanke fan Synaeda van mevrouw Oosterbaan.

De koninginnenrubriek, de 3-jarigen was een goed bezette rubriek. Maar liefst 9 paarden streden om deze felbegeerde titel. Lucia fan ‘e Klaverfjouer sleepte de titel binnen, de reserve-titel was voor Kyra fan Bosksicht (Uldrik x Onne) van de heer Wolfswinkel.

De ster- en kroonmerries en de modelmerrie streden om het kampioenschap voor de oudere merries. Deze strijd werd gewonnen door de merrie die uiteindelijk ook het dagkampioenschap veroverde Wealtsje A. Reserve-kampioen werd Wietske fan Hylpen (Onne x Olof) van mevrouw de Vries-Bakker.

 

Eigenaren en fokkers TIGE LOKWINSKE!!!

 

Sponsoren, jury & vrijwilligers en deelnemers, bedankt voor jullie inbreng en inzet tijdens onze keuringen!!!

 

U kunt hier de uitslagen van St.Nyk en Blauwhuis downloaden.